Μετάβαση στο περιεχόμενο
Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωής μας κι αυτό συμβαίνει διότι είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τον όρο «καλός ύπνος» εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Καθώς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης, καθώς επίσης βοηθά στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων αλλά και στη δημιουργικότητα.

Συμπτώματα από έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου από την άλλη μεριά, δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων, τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς και έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο στρες, στην εμφάνιση κατάθλιψης, επιθετικότητας και να επηρεάσει ακόμη και τον τρόπο οδήγησης, καθώς ο οργανισμός λόγω έλλειψης ύπνου, δεν έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται.

Αίτια που προκαλούν αϋπνία

Η απαιτητική καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και το άγχος επηρεάζουν την ψυχολογία και την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας διαταραχές που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τους εξής:

 • Η έντονη επιθυμία για ούρηση, που εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Επίσης υπάρχει πιθανότητα η συχνοουρία να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.
 • Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ακόμα και να σας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα ο έντονος πόνος. Όσοι ταλαιπωρούνται από ημικρανία γνωρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να επέλθει άμεση ανακούφιση μόλις ξεκινήσει ο πόνος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι και η αιτία αυτού.
 • Ανεπάρκεια μαγνησίου: Αρκετές έρευνες επισημαίνουν ότι το μαγνήσιο συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της γνωστικής ικανότητας, μειώνει το άγχος και βοηθά το άτομο να έχει ποιοτικό και αδιάκοπο ύπνο. Η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί ευερεθιστότητα, αυξομειώσεις στα επίπεδα των επινεφριδίων, μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης και μυϊκές κράμπες.
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Η Χ.Α.Π. είναι μια νόσος που προκαλεί στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία είναι πιθανό να «παγιδεύσει» τον αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, να προκαλέσει δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης.
 • Άγχος και κατάθλιψη: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος συχνά παραπονιούνται ότι μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν και διαταραχές ύπνου. Εάν τα προβλήματα στον ύπνο συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι οι αλλαγές στην διάθεση και οι αυξομειώσεις βάρους, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Μικρές Συμβουλές

Για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου, κάποιες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής θα ήταν πολύ βοηθητικές, όπως:

 • Αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης μετά τις μεσημεριανές ώρες, λόγω της διεγερτικής της δράσης.
 • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ μέχρι μια ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το σώμα μας χρειάζεται τόσο χρόνο περίπου για να μεταβολίσει την ποσότητα αλκοόλ που περιέχεται σε ένα ποτό.
 • Να προσθέσουμε στο πρόγραμμά μας συστηματική άσκηση, που παρέχει ευεξία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
  Drawer Title
  ΠΡΟΣΦΟΡΑ
  Magniflex

  Superiore Deluxe Maxi

  Παρόμοια προϊόντα